Partnerski odnosi

Jesu li stariji muškarci osuđeni na korištenje Viagre?

Erektilna disfunkcija (ED) je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije i češći je problem kod muškaraca starije životne dobi. Lijekovi za erektilnu disfunkciju mogu uključivati lijekove, operaciju, promjene načina života ili upravljanje osnovnim zdravstvenim stanjima.

Ovaj članak definira što je ED i navodi neke od razloga njegove povećane prevalencije u starijih muškaraca. Konačno, istražujemo neke savjete o načinu života i medicinske tretmane koji bi mogli pomoći u obnavljanju seksualne funkcije kod starijih ljudi.

Što uzrokuje ED?

Nekoliko čimbenika može uzrokovati ili doprinijeti ED. Starenje je jedan od takvih razloga, jer je veća vjerojatnost da će stariji muškarci:

  • imati medicinska stanja koja mogu doprinijeti ED;
  • uzimati lijekove koji mogu doprinijeti ED;
  • osjetiti smanjenu razinu testosterona, što može smanjiti seksualno uzbuđenje.

Vjerojatnije je da će stariji muškarci također često imati dijabetes, srčane bolesti, visok krvni tlak, probleme s visokim kolesterolom ili pretilosti.

Pomoć pri liječenju ED

Kod liječenja ED, liječnici često preporučuju kombinaciju promjena načina života i lijekova.

Sljedeće promjene načina života mogu pomoći u liječenju ili prevenciji ED:

  • zdrava prehrana,
  • redovita tjelovježba,
  • mršavljenje ako osoba ima problem s viškom kilograma,
  • prestanak pušenja,
  • ograničavanje ili izbjegavanje alkohola.

Nedostatak seksualne želje također može utjecati na ED kod starijih muškaraca. Prema pregledu iz 2020., procjenjuje se da 82,4% muškaraca u dobi od 80 i više godina izjavljuje nedostatak seksualne želje. Povećanje seksualne želje korištenjem terapije bi također moglo pomoći.

Lijekovi

Osim mjera za način života, liječnici mogu propisati i lijekove za ED. Većina je sigurna za starije osobe, iako će medicinski stručnjak morati provjeriti jesu li kompatibilni s drugim lijekovima koje osoba uzima. Jedan od najčešćih medicinskih tretmana za ED kod starijih ljudi je klasa lijekova koji se nazivaju inhibitori fosfodiesteraze-5 (PDE 5). Ovi lijekovi opuštaju i šire krvne žile, poboljšavajući dotok krvi u penis.

Neki primjeri inhibitora PDE 5 uključuju:

Nadomjesna terapija testosteronom

Ako stariji muškarac ima nisku razinu testosterona, liječnik može propisati nadomjesnu terapiju testosteronom (TRT). To će uključivati redovitu primjenu testosterona putem injekcija, gela ili flastera za kožu. Međutim, TRT neće riješiti neke od češćih uzroka ED u starijih osoba, kao što su smanjeni protok krvi ili oštećenje živaca.

Svaki muškarac koji ima problem s ED trebao bi posjetiti svog liječnika. Zdravstveni stručnjak će raditi na dijagnosticiranju uzroka i pružanju odgovarajućeg liječenja.

Kod liječenja ED u starijih osoba, liječnik može preporučiti kombinaciju promjena načina života i medicinskih tretmana. Osoba može razgovarati o mogućnostima liječenja sa svojim liječnikom kako bi odredila koji će pristup biti najbolji.

Autor

Bruno

Bruno