Zdrava prehrana

Što jesti za doručak?

Što jesti za doručak?
Bruno
Objavio: Bruno

Doručak je glavni obrok u danu – to nas uče od malih nogu. Iako su svi svjesni toga, mnogi ne posvećuju dovoljno pažnje doručku, a neki ga čak i preskaču. Dnevna rutina modernog čovjeka uređena je tako da ima pauzu za ručak, a doručak i večera stisnuti su unutar različitih aktivnosti i žurenja na posao.

Da ne govorimo o tome da mnogi predlažu i zajutrak prije samog doručka, no to je tek rijetkost. Ono čega niste svjesni jest da si, unatoč punom rasporedu i ubrzanom ritmu svatko može osigurati zdrav doručak. U nastavku pročitajte koje su najbolje namirnice za doručak.

1. Jaja

Klasična namirnica koja se javlja diljem svijeta su jaja. Jaja su odličan izvor proteina, a može ih se pripremiti na najrazličitije načine i u kombinaciji s bilo kojim povrćem, voćem ili kruhom. Meko i tvrdo kuhana, pržena, poširana ili kajgana su najpoznatije opcije. Jaja za doručak osiguravaju Vam da nećete prebrzo ogladnjeti i da ćete započeti dan s dovoljno energije.

2. Zobena kaša

Sljedeća namirnica je zobena kaša koja je odličan izbor za one koji nemaju puno vremena za pripremu doručka jer za zobenu kašu potrebno je pomiješati toplu vodu i žitarice, a gustoću kontrolirate sami.

Zobena kaša

Zobena kaša jedan je od najpopularnijih izbora za doručak.

Ovo je odlična opcija za one koji boluju od visokog kolesterola. Kao i jaja, može se kombinirati s raznim drugim namirnicama pa tako mnogi zobenu kašu obogaćuju bananom, bobičastim voćem ili drugim žitaricama.

3. Sendvič s kruhom od cjelovitog zrna

Ugljikohidrati su stekli negativnu reputaciju u zadnjih nekoliko godina, no zaboravljamo da je poanta uravnotežene prehrane da su sve hranjive tvari zastupljene. Dakle, ukoliko nemate medicinski razlog, nije potrebno izbacivati kruh iz opcija za doručak.

Pogotovo ako se radi o kruhu od cjelovitog zrna koji je najzdravija opcija. S ovim kruhom možete kombinirati što god Vam padne napamet, a popularne zdrave opcije su avokado namaz ili kriške, jaja, rajčica, svježi sir i šunka iz prirodnog uzgoja.

4. Zdrave palačinke

Ovo je dobra opcija za one koji ne moraju trčati na posao čim se probude jer uključuje miješanje i prženje, ali smjesu možete pripremiti i večer prije kako biste bili brži. Ideja zdravih palačinki jest da uobičajene sastojke zamijenite zdravim alternativama pa ćete tako koristiti zobeno ili integralno brašno umjesto bijelog i smeđi nerafinirani šećer umjesto kristala, a pržit ćete ih na kokosovom maslacu da biste izbjegli ulje.

Umjesto kupovnih čokoladnih namaza, namažite ih otopljenom tamnom čokoladom, domaćom marmeladom ili ih kombinirajte s narezanim voćem poput komadića banane.

5. Napitci

Što se tiče pića, najbolja je opcija zeleni čaj. Ovaj tip čaja sadrži kofein pa je odlična zamjena za kavu, ali za razliku od nje djeluje smirujuće te smanjuje anksioznost. Antioksidansi iz zelenog čaja pomoći će održati Vaš organizam zdravim i smanjit će opasnost od kroničnih bolesti.

Autor

Bruno

Bruno