Zdrava prehrana

Koliko su važna vlakna u prehrani?

Vlakna u prehrani
Bruno
Objavio: Bruno

Zdrava prehrana je uravnotežena prehrana. Ako nemate medicinski razlog zbog kojeg biste trebali izbjegavati neki tip hrane, bitno je imati zastupljene sve hranjive tvari i prehrambene grupe. Svaka vrsta ima svoju ulogu i značaj pa su upravo zato moderne dijete u kojima se potpuno izbjegava jedan tip hrane loša odluka za one koji to ne moraju.

Jedna skupina koja se često izbjegava su ugljikohidrati, a ona čija se važnost naglašava su vlakna, no mnogi nisu svjesni da su vlakna zapravo tip ugljikohidrata. Ono što vlakna razlikuje od drugih ugljikohidrata jest to da ih prirodni enzimi čovjekovog organizma ne mogu razgraditi, za razliku od životinja biljojeda, već je čovjeku potrebna pomoć bakterija u probavnom sustavu. Sva vlakna su biljnog porijekla, ali se međusobno razlikuju u svojstvima.

Tipovi vlakana i odnos s bakterijama

Dva su osnovna tipa vlakana: ona koja se mogu otopiti u vodi i koje razgrađuju bakterije u probavnom sustavu te ona koja se ne otapaju u vodi. Velik broj namirnica u sebi sadrži probavljiva i ne probavljiva vlakna.

Vlakna u prehrani

Većina hrane sadrži i probavljiva i neprobavljiva vlakna.

Budući da se velik broj hranjivih tvari apsorbira prije nego dođe do probavnih bakterija, vlakna služe za njihovu prehranu i održavanje mikrobioma crijeva. Prehrana koja ne obiluje vlaknima, onemogućava održavanje mikrobioma i zdravlje probavnog sustava može biti narušeno, a posljedično i cijelog organizma.

Učinci vlakana u prehrani

1. Poboljšanje probave

Glavna i najpoznatija uloga vlakana u prehrani je u pospješivanju probave. Ono što je bitno zapamtiti je da različiti tipovi vlakana imaju različito djelovanje po pitanju probave. Pospješivanje probave i povećanje mase vode u stolici imaju vlakna koja bakterije mogu metabolizirati, dakle, njihov učinak je laksativan.

Vlakna koja probavne bakterije ne razgrađuju povećavaju suhu masu stolice i mogu imati suprotan učinak. Dakle, želite li pospješiti probavu povećajte unos prvih vlakana, a za čvršću stolicu povećajte unos drugih vlakana.

2. Nizak glikemijski indeks

Vlakna imaju nizak glikemijski indeks, što znači da Vam razina šećera u krvi neće naglo porasti nakon konzumiranja. Ovo svojstvo posebno je izraženo kod vlakana topivih u vodi. Značaj niskog glikemijskog indeksa za Vas je taj da u kombinaciji s drugim ugljikohidratima, vlakna mogu osigurati manje skokove u šećeru nakon jela pa na neki način čine cijeli obrok zdravijim i lakšim za organizam.

3. Smanjuju rizik od raka

Neka vlakna imaju antioksidativna svojstva čime umanjuju rizik od raka debelog crijeva jer sprečavaju oksidativni stres i nastanak slobodnih kisikovih radikala.

Sve u svemu, vlakna imaju niz pozitivnih učinaka i izrazito su bitna za održavanje mikrobioma crijeva. Ukoliko potpuno izbacite vlakna iz prehrane, probavne se bakterije neće imati čime hraniti i zdravlje Vašeg probavnog sustava bit će narušeno što može imati razne značajne posljedice za organizam.

Autor

Bruno

Bruno