Zdrava prehrana

Zašto je mrkva toliko dobra za zdravlje?

Mrkva za zdravlje
Bruno
Objavio: Bruno

Često ni ne osvijestimo kakav učinak neke svakodnevne stvari imaju na nas. Isto je i s namirnicama. Znamo da je povrće i voće zdravo, da prehrana treba biti uravnotežena i da ni sa čim ne treba pretjerivati, ali zapravo rijetko poznajemo sva svojstva namirnica koje često koristimo.

Ili još češće – ne poznajemo sve pozitivne osobine namirnica koje bi trebalo još češće koristiti. Jedna od takvih je i mrkva koja nosi bezbroj pogodnosti za naš organizam, a koju najčešće ne gledamo kao eliksir zdravlja. Koji je sastav mrkve i kako ona utječe na naš organizam pročitajte u nastavku teksta.

Sastav mrkve

Prosječna mrkva skoro da ne sadrži masti i ima nizak glikemijski indeks, dakle, razine šećera u krvi ne raste naglo nakon konzumiranja mrkve. Nema pretežito puno proteina, ali je zato odličan izvor minerala i vitamina.

Sastav mrkve

Mrkva ne sadrži puno šećera, ali je puna vitamina i minerala.

Glavni je vitamin A ili beta-karoten, a obiluje i kalijem, kalcijem, magnezijem te vitaminom K. Upravo je ovaj karotenoid A zaslužan za velik broj pozitivnih svojstava mrkve.

Održava kvalitetu vida

Ovo je najpoznatije svojstvo mrkve i povrća sa sličnim sastavom. Karotenoidi koji se nalaze u mrkvi, lutein i zeaksantin, prirodno se nakupljaju u mrežnici. Zahvaljujući tome, sprečavaju makularnu degeneraciju pri kojoj se uništava vid zbog oštećenja središnjeg dijela mrežnice.

Kardiovaskularno zdravlje

Pojedini kemijski sastojci mrkve imaju antioksidativna i antiupalna djelovanja čime pomažu smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila. Veći unos mrkve rezultira i nižim kolesterolom pa je ovo povrće odlično za održavanje razine kolesterola, a također snižava krvni tlak.

Smanjuje rizik od raka

Vitamin A koji smo spominjali ima antioksidativno djelovanje. Čest uzrok nastanka raka, tj. nekontrolirane diobe stanica je oksidativni stres pri kojem se oslobađa prevelika količina kisikovih radikala.

Oksidativni stres dovodi do oštećenja DNA i pogreške u staničnom ciklusu pa može doći do razvoja tumora. Razni karotenoidi imaju antioksidativno djelovanje različitog intenziteta, no nepobitno je da svi do neke mjere smanjuju rizik od raka, bilo da se radi o raku prostate, želuca ili debelog crijeva, a kod žena smanjuju rizik i od raka dojke.

Održavanje tjelesne težine

Mrkva prosječne veličine nosi samo 25 kalorija. Zahvaljujući tako niskoj kalorijskoj vrijednosti, nekoliko mrkva može Vas učiniti sitima bez unosa prevelikog broja kalorija. Ovo je odlična vijest za sve one koji pokušavaju izgubiti na težini ili jednostavno žele nešto prigristi bez da povećavaju dnevni unos kalorija.

Zdravlje zubi

Razna istraživanja pokazala su vezu između unosa beta-karotena i dobrog zdravlja zubi. Beta-karoten je još jedan od karotenoida koji su prisutni u mrkvi, ali i u drugom sličnom povrću. Sve u svemu, mrkva je nezamjenjiva namirnica za opće zdravlje organizma i ima pozitivne učinke za svaku skupinu ljudi.

Autor

Bruno

Bruno