Ljepota i zdravlje

5 načina kako se riješiti nadutosti

Kako se riješiti nadutosti?
Bruno
Objavio: Bruno

Nitko ne voli osjećaj nadutosti poslije jela, a mnogima je to svakodnevna pojava koja uzrokuje neugodu i anksioznost. Radi se o pretjeranom nakupljanju plina ili zraka u probavnom traktu. Osim osjećaja nadutosti, sam trbuh na dodir može biti čvrst i napuhan, a često se javlja i bol u abdomenu te kruljenje.

Na svu sreću, postoje načini kako spriječiti i kako se riješiti nadutosti. U nastavku teksta pročitajte sve o nadutosti i zatvoru – dvije često povezane pojave.

Što uzrokuje nadutost?

Nadutost se najčešće javlja poslije jela pri razgradnji hrane i zbog gutanja zraka pri jelu. Svatko unoseći hranu, unosi i zrak, no manje ćete zraka unijeti jedete li sporije i ujednačenom brzinom. Osim jelom, previše zraka ulazi i žvakanjem žvakaće gume te pušenjem. Dva načina izlaska tog nakupljenog zraka su podrigivanje i ispuštanje plinova, no ako se želudac ne prazni dovoljno brzo, doći će do nakupljanja zraka i nadutosti.

Osim toga, nadutost može biti simptom nekog drugog problema ili bolesti probavnog sustava. Na primjer, nadutost je popratni simptom zatvora do kojeg dolazi zbog nedovoljne količine vlakana u prehrani, premalo kretanja i nedovoljnog unosa tekućine.

Koju vrstu hrane izbjegavati?

Najbolje bi bilo pratiti koja Vam hrana uzrokuje nadutost i pisati dnevnik prehrane kako biste ih mogli izbjegavati, no postoje neke vrste hrane koje često uzrokuju nadutost:

  • namirnice s velikim udjelom masti,
  • pržena ili ljuta hrana,
  • gazirana pića,
  • umjetne tvari koje se koriste umjesto šećera u alternativnim oblicima nekih proizvoda,
  • grah i slične biljke,
  • kupus,
  • šljive,
  • mliječni proizvodi i sve što sadrži laktozu.

Namirnice protiv nadutosti

1. Menta

Čaj od mente te pripravci koji sadrže mentu smanjuju simptome jedne od bolesti koja uzrokuje nadutost, no mogu utjecati na razinu željeza u krvi pa se ne preporučaju osobama s anemijom. Neke od tvari u sastavu mente potiču opuštanje crijeva što onda smanjuje zatvor i nadutost.

2. Jogurt

Jogurt sadrži probiotike, tj. dobroćudne bakterije koje pridonose zdravlju probavnog sustava.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein koji potiče rad probavnog trakta i pospješuje probavu čime sprečava nakupljanje nepotrebnog zraka i neprobavljenih tvari u sustavu. Kofein se smatra prirodnim laksativom.

4. Đumbir

Čaj od đumbira stari je lijek za želučane probleme – može se piti kako bi se odstranila nadutost ili preventivno u obliku kapsula od 1 do 1.5 g čime pomaže i pri osjećaju mučnine. Kao i kofein iz zelenog čaja, đumbir potiče probavu, ublažava grčeve i nadutost te pomaže pri zatvoru diuretičkim svojstvima.

5. Voće i povrće

Od voća i povrća, protiv nadutosti djeluje avokado i zeleni krastavci koji osiguravaju dovoljnu količinu vode, ali i održavaju zdravu probavu.

Voće i povrće

Najbolje protiv nadutosti djeluju avokado i zeleni krastavci.

Općenito, tvari koje imaju diuretička svojstva pomažu pri odstranjivanju osjećaja nadutosti i zatvora jer potiču probavu i uzrokuju ispuštanje nakupljenog plina. Izbjegavajući pretjerane količine crvenog mesa, uzimajući dovoljno tekućine i neke od navedenih namirnica izbjeći ćete osjećaj nadutosti.

Zapamtite, prebrzo jedenje nema nikakav pozitivan učinak na organizam, štoviše, s obzirom na to da naše tijelo registrira hranu i sitost tek nakon nekog vremena, dobro je jesti sporije kako biste izbjegli kasnije želučane poteškoće.

Autor

Bruno

Bruno