Ljepota i zdravlje

3 sastojka za jačanje imunološkog sustava

Sastojci za jačanje imuniteta
Bruno
Objavio: Bruno

Kako noći postaju sve hladnije, možda ćete polako početi šmrcati. Je li ovo garancija za antibiotike ili lijekove protiv prehlade ili gripe, ili se važ imunološki sustav može nositi s time? Možda biste jednostavno trebali nešto poduzeti kako biste ojačali svoj imunološki sustav.

U nastavku su tri najčešća sastojka koja se nalaze u vitaminima protiv prehlade i gripe koji vašem imunološkom sustavu mogu pomoći da se podigne  i ojača: češnjak, ehinaceja i cink.

1. Češnjak

Češnjak se u prošlosti nije samo koristio za tjeranje vampira, već se često davao ljudima za tjeranje različitih bolesti, od groznice u Egiptu, do kuge u Francuskoj, a u bližoj prošlosti i za gangrenu tijekom dva svjetska rata.

Češnjak

Češnjak se je u prošlosti često davao ljudima za tjeranje različitih bolesti.

Smatra se da glavna aktivna komponenta, alicin, daje češnjaku antibiotsko djelovanje. Jedno je istraživanje pokazalo da pripravci koji sadrže alicin značajno smanjuju učestalost prehlade i pomažu bržem oporavku.

2. Ehinaceja

Indijanci su ehinaceju koristili protiv ugriza zmije, oralnih lezija, bolova, sepse, kašlja, grlobolje i bolova u trbuhu. U prošlosti se koristila i kod šarlaha, sifilisa, malarija, trovanja krvi i difterije. Upotreba se smanjila tek kada su se pojavili antibiotici.

Ehinaceja

Ehinaceja se u prošlosti koristila za liječenje raznih bolesti.

Pregledom studija provedenima na ehinaceji utvrđeno je da postoje neki dokazi koji pokazuju da bi pripravci na temelju dijelova Echinacea purpurea mogli biti učinkoviti za rano liječenje prehlade kod odraslih.

3. Cink

Cink je esencijalni mineral u tragovima i drugi je najzastupljeniji minera u tijelu, odmah iza željeza. U tijelu ima brojne funkcije, uključujući zaštitu jetre od kemijskih oštećenja, pomaže u detoksikaciji tijela i važan je za zdrav imunološki sustav. Cink podržava imunološki sustav, ali sprječava vezanje rinovirusa na stanice.

Cink možemo dobiti iz hrane poput jaja, tofu-a, gljiva i mahuna. Međutim, cink u tim izvorima može se slabo apsorbirati. Cink iz hrane životinjskog podrijetla poput kamenica, crvenog mesa, škampa, rakova i ostalih školjki, bolje se apsorbira.

Kako apsorpcija cinka iz hrane varira između 20-40% unesenog cinka, uzimanje dodatka cinka može pomoći u nadopunjavanju unosa prehranom. To je osobito važno za one s visokim riziko nedostatka cinka poput starijih osoba, za koje se pokazalo da imaju poboljšanu funkciju imunološkog sustava i smanjenu učestalost bolesti prilikom uzimanja dodatka cinka.

Autor

Bruno

Bruno