Ljepota i zdravlje

Kako se pravilno brinuti za kosu na moru?

Njega kose na moru
Bruno
Objavio: Bruno

Većina ljudi željno iščekuje ljeto i čim stignu na more potpuno promijene svoju svakodnevnu rutinu. Iako je to pozitivna stvar po pitanju raznih navika, što se tiče njege tijela i kose zapravo i nije. Štoviše, u njegu kose potrebno je dodati nekoliko koraka kako bi na kraju ljeta bila u jednako dobrom stanju kao na početku. Koliko god more imalo ljekovit učinak na Vaše tijelo, ono ipak može znatno naštetiti Vašoj kosi zbog čega ću u nastavku teksta objasniti koji su sve potrebni koraci u ljetnoj njezi kose.

Kao i kod njege tijela, sve ovisi o Vašem tipu kose – ukoliko imate kosu koja se lako masti, slana morska voda pozitivno će djelovati upijajući višak ulja s vlasišta, a za ljude s prhuti dobra je vijest da morska sol smanjuje i perutanje kose. Ako gledamo isključivo izgled kose, mnogi od nas vole prirodne valove u kosi nastale zahvaljujući morskoj soli, ali proučite li ih vidjet ćete da je kosa u tim valovima često oštećena i ispucala. Zato postoje trikovi koji će omogućiti moru da Vam uljepša kosu, bez da je pritom ošteti.

Prije plaže

Prvo želim spomenuti sprejeve za zaštitu od Sunca – postoje proizvodi namijenjeni zaštiti kose i vlasišta koji se nanose prije izlaganja Suncu za razliku od ostalih koraka kroz koje ćemo proći koji se odnose na njegu nakon mora.

Nakon plaže

Dakle, nakon povratka plaže ne preporuča se odmah tretirati kosu šamponom već je prvo hidratizirati kako bi je čim više zaštitili. Pritom se možete koristiti uljem (npr. uljem argana) ili regeneratorom, po mogućnosti s prirodnim sastojcima. Regenerator je odlična opcija jer je protuteža morskoj soli pa se kosa brzo vraća u svoj prirodni pH.

Regenerator za kosu

Regenerator za kosu je odlična opcija jer je protuteža morskoj soli.

Zatim, nakon što ste neko vrijeme ostavili regenerator u kosi koristite prirodni šampon namijenjen hidrataciji vlasišta i kose kako bi unaprijed zaštitili kosu za sutrašnje kupanje u moru. Neki stručnjaci čak predlažu izbjegavanje šampona nakon mora kako bi se kosa čim lakše oporavila budući da morska sol sama po sebi uklanja višak masti s kose kao što je već spomenuto.

Nakon šampona preporuča se maska za kosu ili regenerator koji snažno obnavlja kosu. Dobar primjer maske koju svatko može pripremiti je smjesa dvije žlice meda, žlice maslinovog ulja i pola avokada – ostavite je sat vremena na kosi i zatim isperite.

Po ljeti je bolje koristiti češalj sa širokim razmacima te se češljati tek nakon nanošenja regeneratora ili maske za kosu kako bi se izbjeglo dodatno oštećenje vlasi. Ako Vam je kosa i dalje zapetljana od mora, koristite sredstvo, tj. sprej za raščešljavanje, ali izbjegavajte one koji sadrže alkohol jer će dodatno osušiti kosu.

I na kraju, ostavite kosu da se prirodno osuši te probajte ne koristiti fen u ljetnim mjesecima kako bi se kosa maksimalno zaštitila. Kao i inače, ne preporuča se korištenje gumica za kosu već ju je najbolje ostaviti spuštenu ili koristiti kopču ako Vam je vruće. Osim spomenutog spreja za zaštitu od Sunca, važno je nositi i šešir jer iako će Vam se kosa možda brže mastiti od njega, on će zaštititi Vas i vašu kosu od izlaganja Suncu.

Autor

Bruno

Bruno