• hr

ZNANSTVENI SKUP: Kamp, kolodvor, granica: mikrostudije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu

Modaliteti rada skupa su izlaganja u trajanju od 20 minuta i diskusijski paneli. Prijave traju do 25. travnja 2016. godine.

CEDIM – Centar za istraživanja etničnosti, državljanstva i migracija (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), Centar za mirovne studije, Institut za etnologiju i folkloristiku te Inicijativa Dobrodošli organiziraju znanstveni skup Kamp, kolodvor, granica: mikrostudije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu koji će se održati 14. lipnja 2016. godine u Institutu za etnologiju i folkloristiku (Zagreb, Šubićeva 42).

U nastavku na procedure i postupke kojima je prolazak izbjeglica kroz Hrvatsku na putu do zapadne Europe proteklih mjeseci postajao sve teži, a zatim i nemoguć, Hrvatska je zajedno sa susjednim zemljama 9. ožujka 2016. godine i službeno zatvorila svoje granice za izbjeglice. Tim posljednjim u nizu eksperimenata na periferijama Europe, poništeni su učinci zagovaračkog i praktičnog višemjesečnog rada na  otvaranju i oblikovanju sigurnog prolaza za izbjeglice u kojemu su aktivno sudjelovali i članovi hrvatske akademske zajednice. U odgovoru na preusmjeravanje izbjegličke rute kroz Hrvatsku od rujna prošle godine do danas nekoliko je akademskih institucija organiziralo javne rasprave, tribine i okrugle stolove. Pritom su u suradnji s aktivistima, kreatorima javnih politika te predstavnicima nadležnih službi predstavljene i problematizirane aktualne hrvatske i europske politike azila i izbjegličke zaštite te istaknuti neki aspekti recentnih masovnih prisilnih kretanja prema Europi, njihova sociodemografska obilježja, itinereri, ključni pojmovi, veze s izbjeglištvom na našim prostorima 1990-ih. U tom su okružju izneseni primjeri i mogući smjerovi integracijskih politika, naznačena neka urgentna istraživačka čvorišta i pitanja te izloženi neki preliminarni analitički uvidi u problematiku.

Unatoč svim neizvjesnostima i strepnjama kojima smo okruženi, znanstvenom konferencijom Kamp, kolodvor, granica želimo otvoriti prostor za predstavljanje i povezivanje disciplinarno i tematski raznorodnih empirijskih istraživanja izbjeglištva u recentnom hrvatskom kontekstu, a u rasponu od istraživanja nacionalnih i lokalnih artikulacija politika i praksi humanitarizacije, sekuratizacije, kriminalizacije, militarizacije, kao i otpora tim praksama i politikama, preko analiza medijskih diskursa te predodžbi i odgovora mikrolokalnih zajednica, do kritika dehistorizacije, spektakularizacije, dehumanizacije. Očekuju se i izlaganja o mogućnostima i ograničenjima pojedinih disciplinarnih doprinosa istraživanju izbjeglištva, a s naglaskom na etičkim i metodološkim prijeporima vezanim uz konkretne primjere te na odnosu znanosti i aktivizma.

Modaliteti rada skupa su izlaganja u trajanju od 20 minuta i diskusijski paneli. U planu je i objavljivanje zbornika radova. Molimo vas da do 25. travnja 2016. godine na adresu mikrostudijeizbjeglistva@gmail.com za prijavu izlaganja pošaljete ime i prezime, naslov izlaganja te sažetak do 300 riječi, a za prijavu sudjelovanja na diskusijskom panelu  ime i prezime te područje interesa/djelovanja.

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Odgovori