• hr

Osnovan CEDIM-ov laboratorij za eksperimentalno istraživanje populizma!

U zadnjih nekoliko mjeseci već je provedena online pilot studija koja je uključivala "nulti" eksperiment, čiji su rezultati prezentirani na konferenciji u Dubrovniku u rujnu

U srijedu 15.11. službeno je počeo s radom CEDIM-ov eksperimentalni laboratorij za istraživanje populizma EXPOPULI.

U narednom periodu grupa istraživača posvetiti će se razvoju i primjeni eksperimentalnih metoda i software-a te daljnjoj provedbi istraživanja fenomena populizma u okviru međunarodne grupe istraživača pod nazivom TEAM POPULISM .

Osnivačku skupinu sačinjavaju doc.dr.sc. Kosta Bovan, dr.sc. Ana Ljubojević, izv.prof.dr.sc. Nebojša Blanuša te troje studenata-volontera: Petra Jakovina, Žaklina Kuljanac i Matej Mikašinović-Komšo.

U zadnjih nekoliko mjeseci, u pripremnoj fazi osnivanja, već je provedena online pilot studija koja je uključivala “nulti” eksperiment. Cilj je bilo utvrđivanje do koje je mjere glasovanje za populističke stranke proizvedeno samim stilom komuniciranja političkih aktera tijekom kampanje, a koliko je ono plod već prisutnih populističkih stavova kod građana te interakcije situacije i stavova. Sama procedura uključivala je više verzija simulacije izborne kampanje, a materijali za kampanju kreirani su na temelju modificiranih isječaka iz govora i intervjua hrvatskih populističkih političara.  Dobiveni rezultati prezentirani na konferenciji u Dubrovniku od 11. do 13. rujna.

Također, u sklopu web stranice CEDIM-a uskoro počinje s funkcioniranjem “Opservatorij” na kojem će se objavljivati informacije i poveznice prema znanstvenim člancima i ostalim radovima iz ovog mladog područja.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!

AUTOR

Petra Jakovina

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Odgovori