• hr

Na Institutu Ivo Pilar započeo sedmi sastanak COST Action mreže ProsPol

Na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar održan je prvi dan sastanka COST Action IS1209 ProsPol mreže, čiji je član i CEDIM-ov istraživač Josip Šipić. Cilj akcije je razmijeniti znanja o politikama prostitucije diljem Europe, te usporediti ishode koje one proizvode. Ovaj sedmi po redu sastanak ProsPol mreže otvorila je koordinatorica Dr Isabel Crowhurst (University of Essex). Riječi dobrodošlice uputili su i članovi Ivana Radačić (Institut Ivo Pilar) i Josip Šipić (CEDIM).

Uvodni govor održala je Susan Dewey, profesorica na rodnim i ženskim studijima pri Sveučilištu u Wyomingu (SAD). Tema predavanja bila je etika pri istraživanju seksualnog rada. Istraživači/ce u ovom području susreću se s nizom izazova. Njihov istraživački rad i odluke pod utjecajem su konteksta, ideoloških okvira te sustava koji je određen rodnim i kulturološkim normama. Sam pojam seksualnog rada obilježen je stigmom i prate ga moralne dvojbe, a u akademskom svijetu za njega najčešće nema mjesta. Ti faktori otežavaju proces implementacije zakona i politika koje se tiču seksualnog rada.

Stoga je jedan od ciljeva COST mreže povezati istraživač(ic)e kako bi razmijenili iskustva i došli do novih zaključaka vezanih uz ovu, zapravo nedovoljno istraženu, tematiku. Upravo istraživači/ce bi trebali biti ti koji će utjecati na politike.

A za stvaranje zakona i politika nužna je suradnja i partnerstvo između seksualnih radnika/ca i istraživač(ic)a, uključujući i suradnju s institucijama. Takvi propisi bit će bazirani na empirijskim podacima, a za takvo što nužno je prijeći preko ideoloških razlika i suočiti se s problemom međusobnog nepovjerenja, smatra Dewey.

Svoje mišljenje dali su i članovi/ce ProsPola Lorraine Nencel (Vrije University Amsterdam), Isabel Crowhurst (University of Essex), Paul Ryan (Maynooth University) i Stef Adriaenssens (KU Leuven). Zaključci se svode na to da o seksualnom radu, pravima seksualnih radnika/ca, o socijalnom kontekstu i vlastitoj klasnoj i rodnoj poziciji treba kritički promišljati. Istraživači trebaju biti svjesni toga što žele postići, dok seksualni radnici/e trebaju konačno biti prepoznati kao stručnjaci/kinje za vlastita prava.

AUTOR

Sunčana Doričić

Komentari

Nema komentara

Ostavite komentar

Odgovori